Builders in Beeld - Linda Leenders
29 mei 2024

Builders in Beeld - Linda Leenders

Bij Build Finance staat een team van enthousiaste financiële en vastgoedprofessionals dagelijks voor u klaar. In de rubriek ‘Builders in beeld’ stellen we ze graag aan u voor. Dit keer: Linda Leenders, Chief Compliance & Risk Officer. 

Hoe lang werk je al voor Build Finance?
“Als een van de oprichters ben ik sinds het begin betrokken bij Build Finance. Er waren een paar redenen waarom we een nieuw bedrijf wilden starten. Allereerst kwam ik als voormalig consultant in de keuken van veel bedrijven, maar je kookt nooit iets voor jezelf. Ten tweede hangt het succes in de consultancy vaak af van de mensen. We waren toe aan een volgende stap; een product en een propositie in de markt zetten met een op zichzelf staande waarde. Drie jaar geleden zagen we een gat in de markt en besloten we de stap te wagen.”
 

Wat vind je leuk aan je werk? 
“Het begon allemaal met een businessplan in powerpoint en nu zijn we from scratch een serieus bedrijf aan het opbouwen. Het ondernemerschap bestaat uit veel facetten en dat maakt het interessant. Mijn werk als CCRO is eveneens afwisselend. Ik schrijf onder meer het beleid, doe de risicoanalyses, maak procesbeschrijvingen, verbeter processen en onderhoud contacten met externe partijen. Zoals met onze investeerders Brand New Day en MeDirect om aan te tonen dat we in control zijn, met partijen die audits bij ons uitvoeren, maar ook met het ICT-bedrijf dat onze webapp bouwt. Geen dag is hetzelfde en dat vind ik leuk.” 
 

Welke eigenschappen komen hierbij van pas?
“Flexibiliteit. Je moet snel kunnen schakelen tussen verschillende onderwerpen en niveaus. Goed prioriteren is ook belangrijk, want er zitten maar zoveel uren in een week. Verder moet je de grote lijnen goed in de gaten houden, maar op sommige momenten moet je juist heel gedetailleerd zijn. En plannen en structureren natuurlijk. Dat is mijn grote kracht. Ik heb altijd een actielijst en daarmee komt alles af. Toen ik zwanger was heb ik zelfs de baby uitzetlijst in Excel gezet. Dat zegt denk ik wel iets over hoe ik in elkaar steek.”
 

Waar ben je op dit moment mee bezig? 
“Momenteel zitten we midden in een audit voor onze ISAE 3402-verklaring. Hiervoor moeten we veel documenten aanleveren aan onze accountant. Bij Build Finance hebben we onze eigen controle-activiteiten verdeeld over het jaar. Nu ben ik bijvoorbeeld samen met mijn collega Bart Silven bezig om de hypotheekaktes, die grotendeels zijn geautomatiseerd, te controleren. Daarnaast zijn we bezig met de review van een beleidskader en het afronden van de jaarcijfers. En we doen veel CCC’s; leningaanvragen bespreken en accorderen in onze kredietcommissie. Daarbij richt ik me met name op de klantacceptatie, terwijl Jeroen Spoor naar de kredietacceptatie kijkt. En daarnaast zijn er nog honderden dingen die om mijn aandacht vragen.”
 

Waar krijg je energie van of ben je trots op? 
“Ik ben enorm trots op de ISAE 3402-verklaring, die we na een audit zonder bevindingen hebben gekregen. Dat is voor mij echt een mijlpaal, want het was een behoorlijke exercitie voor ons hele team om dit voor elkaar te krijgen. Deze verklaring bewijst dat we aantoonbaar in control zijn als het gaat over onze processen. Denk aan het verstrekken van nieuwe leningen, het uitbetalen van bouwdepotdeclaraties en het rapporteren over de leningen aan onze investeerders, maar ook aan algemene onderwerpen zoals risicomanagement en cybersecurity. Verder ben ik er trots op dat tot nu toe geen enkele klant een betalingsachterstand heeft. Ook was ik blij toen MeDirect zich als tweede funder bij ons aansloot. Momenteel zijn we bezig met een derde funder. Ik hoop aan het eind van het jaar een verdubbeling te zien van het aantal aanvragen. Is dat haalbaar? Jazeker! Volgens mijn actielijst moet dat lukken.”
 

We use cookies and similar techniques to help you better and more personally. If you continue on our website we will assume that you are happy with it. Do you want to know more? Then read our privacy policy.